8 redenen waarom koffie op kantoor goed voor u is

Wij Nederlanders zijn echte koffieleuten. Vooral op kantoor nemen we vaak toevlucht tot een bakkie troost. Vaak wordt gezegd dat veel koffie drinken ongezond is. Niet is minder waar: een bezoek aan de koffiemachine op het werk blijkt zelfs gezond.

Wist u dat een bakkie troost écht helpt om uw werknemers gelukkig te houden? Maar ook daarnaast heeft een kopje uit de koffiemachine heel wat positieve effecten. Wij zetten ze op een rij.

1. Goed voor de stofwisseling

Quizvraag: wat heeft koffie gemeen met groenten en fruit? Antwoord: allebei bevatten ze antioxidanten, die de stofwisseling in het lichaam regelen. Opvallend is dat het lichaam zelfs meer antioxidanten opneemt uit koffie dan uit groenten en fruit.

2. Goed tegen stress

Hebt u te weinig geslapen? Dan kan uw lichaam typische tekenen van stress vertonen, zoals hartkloppingen en een opgejaagd gevoel. Uit onderzoek van de universiteit van Seoul blijkt dat alleen al de geur van koffie die stress vermindert.

Ook het wandelingetje naar de koffiemachine en het praatje met collega’s bij de automaat, helpen al om het stressniveau te verlagen. Af en toe gezellig pauzeren bij de koffiemachine is dus aan te raden.

3. Goed voor de bloedsomloop

Koffie stimuleert de aanmaak van adrenaline in het lichaam. Dat helpt om de bloedsomloop te verbeteren. Het hart gaat immers sneller slaan, waardoor meer bloed door de aders wordt gepompt. Als u een enkel kopje uit de koffiemachine nuttigt, ligt uw bloeddoorstroming gedurende 75 minuten al 30 procent hoger dan normaal.

4. Goed voor het verstand

Een bakje troost uit de koffiemachine helpt niet alleen de vermoeidheid te verdrijven, het maakt u ook scherper van geest. Uw reactiesnelheid, alertheid én logisch redeneervermogen verbeteren. Een koffiemachine plaatsen in uw bedrijf kan de productiviteit van uw werknemers aardig aanwakkeren.

5. Goed voor het humeur

Een koffiemachine op kantoor heeft ook een positieve invloed op het gemoed van uw werknemers. Koffie heeft zelfs dezelfde werking als een mild antidepressivum. Koffie stimuleert immers de aanmaak van gelukshormonen als serotonine en dopamine. Een bezoekje aan de koffiemachine biedt uw werknemers dus werkelijk een instantportie geluk.

6. Goed voor de lever

Koffie heeft voorts een zuiverende werking. Enkele bekertjes uit de koffiemachine per werkdag doen het gehalte aan slechte enzymen in de lever sterk dalen. Al met één bezoekje aan de koffiemachine per dag loopt u 20% minder kans om levercirrose te ontwikkelen.

7. Goed tegen de ziekte van Parkinson

Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat koffiedrinkers minder kans hebben om later parkinson te krijgen. De koffie moet dan wel cafeïne bevatten. Decaf heeft niet hetzelfde effect.

8. Goed tegen diabetes

Ook de kans om diabetes type 2 te krijgen, verkleint als u koffie drinkt. Passeert u vier keer per dag (of meer) langs de koffiemachine, dan verkleint het risico zelfs met de helft. Met elke extra kop komt daar nog eens 7% bovenop.