Koffie op het werk maakt écht gelukkig

Koffie vermindert de slaperigheid, verhoogt de alertheid en stimuleert zelfs het geluksgevoel. Een koffieautomaat op het werk is dus geen overbodige luxe. Maar hoe komt dat precies? Welke effecten heeft koffie op het lichaam?

Gedurende een drukke werkdag neemt het gehalte aan adenosine in het lichaam toe, waardoor u zich vermoeid gaat voelen. Cafeïne, bijvoorbeeld in koffie, hecht zich vast aan de adenosine en vermindert het effect ervan.

Koffie stimuleert ook de productie van adrenaline. Het hart gaat sneller slaan en de luchtwegen zetten zich verder open, waardoor u meer zuurstof binnenkrijgt en u alerter reageert. Tijdens een drukke werkdag komt dat zeker van pas. Met één bekertje uit de koffieautomaat zijn die bergen dossiers in geen tijd verdwenen.

Instant geluk

Nog een reden waarom een koffieautomaat op kantoor een goed idee is: koffie heeft een positieve invloed op uw humeur en dat van uw werknemers. Het verhindert immers de heropname van dopamine in de hersenen. Een kopje uit de koffieautomaat maakt dus ook écht instant gelukkiger.

Ongezond?

Een vaak gehoorde uitspraak is dat te veel koffie ongezond is. Maar te veel koffie drinken is simpelweg onmogelijk. Uw lichaam reageert bijzonder hevig bij een overdosis cafeïne. U krijgt immers waanvoorstellingen en paranoïde neigingen en begint te braken. Maar voor het zover komt, moet u al zo’n 60 keer op het knopje van de koffieautomaat gedrukt hebben.

Na 6 uur is het effect van één kop koffie overigens al grotendeels verdwenen. Een extra bakje troost uit de koffieautomaat kan dus echt geen kwaad.

Wil ook u alerte en gelukkige werknemers? Een koffieautomaat helpt!