Koffiemachine bevordert geheugen van uw werknemers

Cafeïne kan een gunstig effect hebben op het langetermijngeheugen. Dat blijkt uit een onderzoek van de John Hopkins University. Het is het eerste onderzoek dat vaststelt dat we dankzij cafeïne gedetailleerde herinneringen hebben aan de vorige dag. Wie dus een koffiemachine op het werk installeert, kan op die manier het geheugen van zijn werknemers een boost geven.

Koffiemachine verbetert geheugenprestaties

73 proefpersonen kregen tijdens het onderzoek een reeks beelden te zien. Vijf minuten na het bekijken van de foto’s kreeg de de ene helft van de groep 200 mg cafeïne in tabletvorm (gelijk aan twee espresso’s), de andere helft kreeg een placebo. Vierentwintig uur later moesten beide groepen proberen de foto’s van de vorige dag te herkennen tussen soortgelijke en nieuwe beelden. Beide groepen konden goed het onderscheid maken tussen dezelfde foto’s en de nieuwe foto’s, maar de groep die de cafeïne had gekregen, kon de foto’s van de vorige dag veel beter onderscheiden van de soortgelijke foto’s. Hiervoor is volgens de onderzoekers een ‘hoger niveau’ van onthouden nodig.

Koffiemachine zorgt niet alleen voor betere concentratie

Er waren al eerder aanwijzingen dat cafeïne het geheugen bevordert in onderzoek met honingbijen. Dankzij nectar met cafeïne vonden ze makkelijker bepaalde planten terug. Tot nu toe waren de onderzoeksresultaten bij mensen niet helemaal eenduidig. De resultaten waren wel positief, maar omdat de cafeïne vooraf werd ingediend, kon dat ook te wijten zijn aan een betere concentratie. Dit was het eerste onderzoek waarbij de cafeïne door de proefpersonen pas werd ingenomen nadat ze de beelden hadden bestudeerd.

Koffiemachine voor productievere werknemers

Bedenk eens wat dit betekent voor de productiviteit binnen uw bedrijf. Wanneer u koffie op het werk aanbiedt in de vorm van een koffiemachine, kan dit het geheugen van uw medewerkers alleen maar ten goede komen. Een koffiemachine doet dus veel meer dan alleen maar heerlijke koffie op kantoor mogelijk maken.