Nederlanders zijn grootste koffiedrinkers

Nergens ter wereld drinken mensen meer koffie dan in Nederland. Dagelijks worden er 2,4 ‘bakkies’ per persoon gedronken. Dat is beduidend meer dan in Finland (1,8) dat op nummer 2 staat en dan Zweden (1,4) op de derde plaats.

Koffiecultuur

Het gaat duidelijk goed met de koffiecultuur in Nederland. De koffiebars rijzen als paddestoelen uit de grond en er is steeds meer aandacht voor kwaliteit. De doorsnee Nederlander kan zijn dag bovendien niet beginnen zonder koffie. Ook op sociaal vlak neemt koffie een belangrijke plaats in; zodra je bij iemand op bezoek gaat, krijg je steevast een kopje verse koffie in je handen geduwd.

Koffiemachine op het werk

De voornaamste reden ligt in ons klimaat. Net zoals in Scandinavische landen, wordt er in Nederland veel koffie gedonken om op te warmen. Daarnaast speelt ook de verkrijgbaarheid een grote rol. Zo is gratis koffie op kantoor bijna een primaire arbeidsvoorwaarde geworden. Pauzes bij de koffiemachine zijn dan ook niet meer weg te denken in de bedrijfswereld. Iedereen rekent op zijn bakje troost.

Professionele koffiemachine

Op het werk drinken Nederlanders doorgaans koffie uit een koffiemachine. Maar die koffie wordt vaak niet erg gewaardeerd en er is dan ook veel kritiek op de kwaliteit ervan. De laatste jaren is de kwalitatieve koffiemachine aan een opmars bezig. Zo’n professionele koffiemachine biedt werknemers met slechts één druk op de knop een vers gezet bakje troost.